Posted by: ghossmg | February 7, 2009

A Song for Gaza

~We Will Not Go Down ~

An awesome song, yet heart wrecking with the slides of the killed children and civillians. yet thse clips and the lyrics are soo true.. the video is currently being flaged by by those who are soo admitted of this terrorist act but they just cannot accept the truth.. may be the truth hurts them?? Zionist the arrogant.. burn them in hell. This song is freely distributed by Michael Heart who is also the composer (of this song). 

 

 

WE WILL NOT GO DOWN (Song for Gaza) 

(Composed by Michael Heart) 
Copyright 2009 


A blinding flash of white light 
Lit up the sky over Gaza tonight 
People running for cover 
Not knowing whether they’re dead or alive 

They came with their tanks and their planes 
With ravaging fiery flames 
And nothing remains 
Just a voice rising up in the smoky haze 

We will not go down 
In the night, without a fight 
You can burn up our mosques and our homes and our schools 
But our spirit will never die 
We will not go down 
In Gaza tonight 

Women and children alike 
Murdered and massacred night after night 
While the so-called leaders of countries afar 
Debated on who’s wrong or right 

But their powerless words were in vain 
And the bombs fell down like acid rain 
But through the tears and the blood and the pain 
You can still hear that voice through the smoky haze 

We will not go down 
In the night, without a fight 
You can burn up our mosques and our homes and our schools 
But our spirit will never die 
We will not go down 
In Gaza tonight 

Posted by: ghossmg | February 7, 2009

Bani Israel in the Quran

With a lot of killing and bombing that zionist had done to the people of Palestines mostly civillians just recently there have been extensive coverage throughout mass media.. and personally, I condemn very strongly this act of inhumanity and terrorism.

As i read through a forum.. CARI forum. [yes.. i m always a silent reader in this forum]. Apparently the forum talks almost about everthing, and i enjoy reading some of the topics.. ok back to this writing… on one thread (of the forum) they were talking about this jews people.. so i take notes some of the marks of what Quran says about them as discussed by the forumners.. these are in the following:
 


al Maidah ayat 66: 

If they had observed the Torah and the Gospel and that which was revealed unto them from their Lord, they would surely have been nourished from above them and from beneath their feet. Among them there are people who are moderate, but many of them are of evil conduct.

Tafseer : And had they observed the Torah and the Gospel, by implementing what is in them, including believing in the Prophet (s), and what was revealed to them, of scriptures, from their Lord, they would surely have received nourishment from above them and from beneath their feet, by their being given provision in abundance, with it pouring forth from every place. Some of them, a group [among them], are a just community, implementing it [the Torah], and they are the ones who believed in the Prophet (s), the likes of ‘Abd Allāh b. Salām and his companions; but many of them — evil is that, thing, which they do.

>> MyNote: Ayat ini berkenaan balasan terhadap jews yg mempraktiskan kitab taurat dan injil.. definitely balasan yg baik. Hanya sebahagian yg baik tapi RAMAI yg macam syaitan. 
 


Dan (ingatlah), ketika Musa berkata kepada kaumnya, “Hai kaumku, ingatlah nikmat Allah atasmu ketika Dia mengangkat nabi-nabi di antaramu, dan dijadikan-Nya kamu orang-orang merdeka, dan diberikan-Nya kepadamu apa yang tidak diberikan-Nya kepada seorang pun di antara umat-umat yang lain.” (surah al-Maidah ayat 20)

>> MyNote: Telah dinyatakan bahawasanya org yahudi ni ada kelebihan yg tiada dapat pada umat lain. Tidak tahu kelebihan itu hanya ada pada umat yang terdahulu ataupun sehingga sekarang? Kalu sekarang ni apa kelebihan mereka? bijak? boleh menguasai dunia?? Oh ya.. kelebihan yg nyata adalah ramai utusan Allah swt i.e. rasul dan nabi yg terdahulu adalah dari kaum yahudi. wallahualam. 
 


Allah ta’ala telah jelas-jelas menerangkan permusuhan Yahudi dalam firmanNya:

Sesungguhnya kamu dapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik. (QS. 5:82)

>> MyNote: So dapat kita tahu bahawa orang yahudi ni mmg bermusuh dgn kita. Ada juga org2 lain komen e.g. di youtube yg cakap Quran ni cakap yg buruk pasal yahudi dan mmg menyuruh org islam benci yahudi.. tapi kalu dilihat pada situasi sekarang yahudi memang bangsa yg arrogant.. dan kita tidak silap.. sesungguhnya kitab Allah itu tetap benar. Macam pernah juga dengar ayat yg mengatakan org yahudi ni tidak akan senang dgn kita selagi kita tidak mengikuti diaorg… humm.. 
 


Surah Al israa’ ayat 4 dan 5

Dan Kami menyatakan kepada Bani Israil dalam Kitab itu: “Sesungguhnya kamu akan melakukan kerosakan di bumi (Palestin) dua kali, dan sesungguhnya kamu akan berlaku sombong angkuh dengan melampau.

Maka apabila sampai masa janji (membalas kederhakaan kamu) kali yang pertama dari dua (kederhakaan) itu, Kami datangkan kepada kamu hamba-hamba Kami yang kuat gagah dan amat ganas serangannya lalu mereka menjelajah di segala ceruk rantau (membunuh dan membinasakan kamu); dan (sebenarnya peristiwa itu) adalah satu janji yang tetap berlaku.”

>> MyNote: Yahudi merosakkan bumi palestine dua kali.. yg pertama telah di balas.. walau apapun tidak tahulah event apa berkenaan hal ini.. sesungguhnya Allah maha mengetahui.
 


al maidah ayat 70 

” Demi sesungguhnya! Kami telah mengambil perjanjian setia dari Bani Israil dan Kami telah utuskan kepada mereka beberapaorang Rasul. (Tetapi) tiap-tiap kali datang – seorang Rasul kepadamereka dengan membawa apa yang tidak disukai oleh hawa nafsu mereka,mereka dustakan sebahagian dari Rasul-rasul itu, dan mereka bunuh yangsebahagian lagi. “

>> MyNote: Ada seorg forumner bertanya mengapa yahudi bunuh Nabi Isa sedangkan Nabi Isa adalah dari kaum mereka… hm.. or in actuality dorang yg dedahkan tempat persembunyian Nabi Isa kepada raja Roman? tapi yg kena bunuh tu bukan nabi Isa kan… so ayat ni somehow menjawab la persoalan kenapa yahudi ni bunuh nabi Isa  Kaum yahudi israel sombong dan angkuh…. nabi dari bangsa sendiri pun di bunuh apatah lagi nabi dari kaum lain.. so no wonder lah dorang tidak beriman kepada Nabi Muhammad (peace be upon him)
 


Al-Baqarah ayat 62:

Sesungguhnya Orang-orang mukmin, orang-orang Yahudi, orang-orang Nasrani dan orang-orang Shabihin, siapa saja di antara mereka yangbenar-benar beriman kepada Allah, hari kemudian dan beramal Saleh,mereka akan menerima pahala dari Tuhan mereka, tidak ada kekhawatiranterhadap mereka, dan tidak pula mereka bersedih hati.

>> MyNote: Balasan yang baik utk sesiapa sahaja yg beriman kepada Allah.. tapi di dunia sekarang.. adakah agama judaism, Nasrani tu semua beriman kepada Allah? tapi macam Judaism mereka tidak beriman kepada nabi Muhammad… so bagaimana?? Mereka tidak Islam. Shabihin tu katanya org yg sembah bintang, angkasa lepas.. org2 zaman dulu kot? sekarang dah tak ujud kot?.. sesungguhnya Allah swt lebih mengetahui.
 


Dan (ingatlah) ketika Isa putra Maryam berkata, “Wahai bani Israil! Sesungguhnya aku utusan Allah kepadamu, yang membenarkan kitab (yang turun) sebelumku, iaitu Taurat dan memberi khabar gembira dengan seorang rasul yang akan datang setelahku, yang namanya Ahmad (Muhammad).” – surah as-Saff ayat 6

>> MyNote: Ayat ini berkenaan dengan khabar mengenai Nabi akhir zaman which is nabi junjungan besar kita, nabi Muhammad (peace be upon him).. terkandung dlm Torah? tetapi hakikatnya mereka tidak beriman / tidak mempercayai kepada Nabi Muhammad.. lebih2 lagi Nabi Muhammad adalah dari bangsa Arab.. sungguh kerek mereka ini.

——————————–@@>~—-(   )—-~<@@——————————–

Okayy.. itulah sedikit sebanyak ayat2 yang menyatakan tentang kaum yahudi.. semoga kita dapat mengambil pengajaran daripadanya, sesungguhnya al-Quran itu adalah mukjizat dan segala isi kandungannya adalah benar. Wallahualam.

Posted by: ghossmg | January 31, 2009

Diet cara Islam

Ha.. everyday we eat.. . jangan ingat nak melantak semua sahaja.. kerana pemakanan yg sembarangan tidak bagus untuk perut, kesihatan dan juga akal pemikiran.. pernah dengar cakap orang tak? we are what we eat! hm.. i m kindda agree with this saying. Anyhow, i believe in term of makanan Islam sudah menggariskan makanan yg boleh dah tidak boleh.. (halal food) dan dalam kita mungkin tidak sedar, garis panduan pemakanan juga ada disyariatkan. 

Daripada pembacaan, saya dapati bangsa yahudi juga mempunyai corak pemakanan yg hampir sama dgn cara yg digariskan dalam islam. To be brief.. the following are diet yg diamalkan oleh Rasullullah.. i got it from an email, and i believe it is authentic.

diet cara islam…. 
Rupa2nya tanpa kita sedo, dalam makanan yg kita makan sehari2, kita tak boleh main balun aje? sebab itulah terjadinya penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit apabila kita telah tua nanti. Apabila kawan2 telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lain2nya.

Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2. apa kata kita ikut diet ini kawan2. tak payahlah susah2 makan pil untuk kurus? Insyaallah kalau kawan2 ikut diet Rasullullah ini?. Garenti? kawan2 takkan sakit perut ataupun keracunan makanan.

    Jangan makan SUSU + DAGING

    Jangan makan DAGING + IKAN

    Jangan makan IKAN + SUSU

    Jangan makan AYAM + SUSU 

    Jangan makan IKAN + TELUR

    Jangan makan IKAN + DAUN SALAD

    Jangan makan SUSU + CUKA

    Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL


# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA
MAKAN BUAH TERLEBIH  DAHULU, BARU MAKAN NASI.

# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.

# JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.

Nampak memanglah pelik… tapi, kalau tak percaya… kawan2 cubalaa………………………………

Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie…. Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti.

Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.

Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit.

Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

 

p/s : Sampaikan walau sepatah…

Sekali dgn email itu… ada juga sebut pasal kesihatan.. read through the following:

Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:-

Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik.

Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk. 

Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit). 

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.

Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam) Wassalam… 

Sama2lah kita mengamalkannya…….

WallahuA’lam

 

Sabda nabi Ilmu itu milik tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan insyaallah Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya.

InsyaAllah.. i ll try to make this a routine as for the food and kesihatan tips.. as for now.. my daily consumption is of couse a plate of rice with other lauk2 be it ikan or ayam or daging with some sayur masak or goreng2 type of food lah such as nasi or mee goreng…. most of the time makan luar ajo.. since i have no proper kitchen.. hm.. oh well I think I can be considered as nomadic person as for the time being.. (^_^).

Dinner nasi goreng kg with mate lembu

My last night dinner - nasi goreng kg with mate lembu

Posted by: ghossmg | January 23, 2009

Aku Tanpa CintaMu

Love this song so much! .. the melody + lyrics + the clip = wonderful!! credit to the editor. Lirik pasal manusia yang alpa dan melupakan janji2 mereka dgn tuhan.. 🙂 tapi utk refer dgn manusia boleh juga kot? ke tak boleh? hah.. hayati lah sendri.. layanzzz… zazz.!!!! 😉

 

Aku Tanpa Cinta-Mu
Album : 
Munsyid : Mirwana
http://liriknasyid.com
 
Telah ku mungkiri janjiku lagi
Walau seribu kali
Ku ulang sendiri 
Aku takkan tempuh lagi
Apakah kau terima cintaku lagi
Setelah ku berpaling
Dari pandanganMu
Yang kabur kerna jahilnya aku    

Mengapa cintaMu tak pernah hadir
Subur dalam jiwaku
Agarku tetap bahagia
Tanpa cintaku tetaplah Kau di sana
Aku tanpa cintaMu
Bagai layang-layang terputus talinya

Telah ku mungkiri janjiku lagi
Walau seribu kali
Ku ulang sendiri 
Aku takkan tempuh lagi
Apakah kau terima cintaku lagi
Setelah ku berpaling
Dari pandanganMu
Yang kabur kerna jahilnya aku

C/O: Masihkah ada sekelumit belas
Mengemis kasihMu Tuhan
Untukku berpaut dan bersandar
Aku di sini kan tetap terus mencuba
Untuk beroleh cintaMu
Walau ranjaunya menusuk pedih

3:35 minit
Lagu: Mujahid Abdul Wahab
Lirik: Mujahid Abdul Wahab
Producer: Mujahid Abdul Wahab
Vocal Arrangement: Mirwana
Music Arrangement: Mujahid Abdul Wahab

 

 

Posted by: ghossmg | January 23, 2009

Critical thinking

Reserve !

Posted by: ghossmg | January 22, 2009

Be positive, plan ur life

(@-Peringatan untuk diriku-@)… Fikiran kena sentiasa positive.. barulah akan terarah kepada hidup yg POSITIVE ! Bukankah begitu?

Sebaik bangun pagi.. fikirkan all day long kita akan gembira dan berdoa tiada masalah besar akan berlaku, insyaAllah.. jika ada masalah kita selesaikan, tak perlu takut kepada sesiapa kerana kita hanya perlu takut kepada Allah swt.. apa yg tak jelas.. apa yg kita mahukan.. kita kena berusaha utk mendapatkannya.. jika anda mahu harta dan kekayaan.. maka berusahalah untuk mendapatkan nya.. begitu juga jika andamahukan keluarga yang lengkap, hidup yg selesa, kena lah berusaha.. 

Pendek kata kita kenalah BERUSAHA untuk mendapatkan nya (apa2 saja)!! So.. senaraikan objectives hidup anda.. dan cubalah berusaha untuk mendapatkannya.. it is always easier said than done.. dimanakah akan anda mendapat semangat membara dan jiwa kental dan berani dlm perlaksanaan “usaha” anda itu? 

Selain usaha.. you will need to be all day long POSITIVE.. pernah ada seorg kawan berkata.. it is difficult to change person’s behaviour / sikap etc.. yes.. i need to admit that as people are embedded with different personality. It is difficult to change what is stored in their DNAs/ to change what their already practising since they are borned and really get used to it / habits etc. Tetapi.. saya percaya stp antara kita ada mempunyai impian-impian yang indah. So, adakah kita sanggup utk berada di takuk lama dan hanya terus berimpian tanpa berusaha? aka angan2 mat jenin ? humm…. so.. change!

Tetapi sebenarnya memang amat sukar… it takes a whole lot factors to determine what you are going to do / to plan.. hm.. some people let their future being determined by their life flow.. grab any chances that came across.. if the chances bring them to a better life then, they are very lucky.. if vise versa then.. it is very unfortunate.. anyway.. for us to live with peaceful heart we need to be always thankful to Allah for what He has given us.. bersyukur.. .. the other type of people, they got their life time plan.. i ve a friend to did this and from my point of view it is indeed a good practise. it needs you to think critically upon your plan and its various backups and to take action.. so then you will then become what you plan you want to be at the end.. how wonderful is this?!!. 

So.. what is your life plan??? 

Posted by: ghossmg | January 21, 2009

POKOK GHARQAD YAHUDI

I never knew about this pokok gharqad yahudi thingy or i have all forgotten if i ever heard about this.. anyway.. this pokok gharqad is said to be protecting yahudi in time when Muslims bangkit menuju kemenangan… pada suatu masa nanti. 

Quoted from an email

Nabi saw bersabda dalam sebuah hadis sahih yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari, Muslim dan al-Tirmidhi bermaksud: Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah akan berlaku peperangan di antara orang Islam dan Yahudi, maka pada waktu itu (tentera) Yahudi akan dibunuh oleh (tentera) Islam, sehingga apabila orang Yahudi berselindung di sebalik batu dan pokok, lalu batu dan pokok itu akan bersuara dengan katanya: ‘wahai muslim, wahai hamba Allah, di belakangku ini ada Yahudi, marilah bunuhnya’, kecuali POKOK GHARQAD (yang tidak bersuara), kerana sesungguhnya ia merupakan pokok Yahudi 

pokok yahudi laknat

pokok yahudi laknat

Hadis ini menceritakan tentang peristiwa akhir zaman iaitu waktu hampir kiamat. Pada waktu ini tentera Yahudi yang dipimpin oleh Dajjal akan berperang dengan orang Islam. Dalam peperangan ini, orang Islam akan dapat membunuh dan menewaskan orang Yahudi sehinggakan apabila mereka berselindung di sebalik mana-mana batu dan pokok untuk menyelamatkan diri, maka dengan izin Allah pokok dan batu akan memberitahu tentera Islam tentang Yahudi yang berlindung di sebaliknya. Akan tetapi satu pohon yang tetap berdiam diri dan akan bersekongkol dengan Yahudi iaitu pohon yang bernama Gharqad. 

pkok yahudi 2

pkok yahudi 2

Saya telah dimaklumkan bahawa orang Yahudi pada waktu ini sedang giat menanam pokok Gharqad secara berleluasa di Negara Haram Israel sebagai suatu persediaan menghadapi tentera Islam pada akhir zaman. Ini juga bermakna bahawa orang Yahudi sebenarnya memang tahu dan sedar tentang kebenaran Islam dan kebenaran hadis nabi saw….*****a keegoaan dan sikap bongkak mereka menyebabkan mereka tidak menerima ajaran Islam, sebaliknya terus berusaha memerangi umat Islam dari semasa ke semasa. 

Ramai juga yang bertanya tentang bagaimanakah pokok Gharqad. Ada yang menyatakan bahawa ia pokok Krismas, dan ada pula yang menyatakan bahawa ia pokok ru, pokok kaktus dan sebagainya. Moga gambar pokok Gharqad yang dipapar di atas dapat menyelesaikan kekeliruan tentang gambaran pokok Gharqad. Dan yang pastinya pokok Gharqad tidak sesuai dengan iklim di Malaysia dan ia tidak tumbuh di tempat kita. Wallahu’alam. (end of email)

Wallahua’lam.. 

Here’s from google image result of gharqad search: 

about pkok yahudi

about pkok yahudi

Bilakah masanya umat islam akan menang seperti yg dijanjikan Allah swt? I dont know.. I always pray for the Muslims victory. Semoga orang2 di Palestin yang berhadapan dgn kekejaman tentera zionis sekarang ini dikurniakan perkara2 yang baik dan besar harapan saya utk melihat semua Muslim didunia ini bersatu.. . memerangi musuh pada jalan Allah. [..Brotherhood in Islam is beautiful..] 

Posted by: ghossmg | January 18, 2009

B Melayu vs English.. languages

Saya tidak suka English kerana pada saya, english adalah sesuatu yg asing!… tiada di jiwa. Saya dilahirkan dan dibesarkan dlm persekitaran semua melayu, bertutur, membaca dan menulis – semua melayu. Ya saya memang belajar English sejak daripada darjah satu lagi tetapi ianya terhad kepada sekolah sahaja dah tidak dipraktikkan dalam kehidupan harian. Sehinggalah saya tamat SPM, saya tidak mahir berbahasa English. Orang cakap, persekitaran sewaktu membesar banyak mempengaruhi kebolehan seseorang itu dan Oleh yang demikian, sehingga pada saat ini saya lebih selesa bertutur dan berurusan dalam bahasa melayu dalam apa jua kes lebih-lebih lagi dengan manusia melayu dan di negara Malaysia yg menjadikan bahasa melayu sebagai bahasa kebangsaan. 

Tetapi saya tidak boleh melawan pengaruh besar yang dibawa English. English adalah bahasa antarabangsa yg menjadi perantara utama dlm perhubungan antara kaum dan bangsa di seluruh dunia. Oleh itu saya kira penguasaan terhadap bahasa ini adalah wajib sekiranya seseorang itu ingin maju seiringan dengan perkembangan ilmu dan urusan dunia. Akhirat? Mungkin juga? Lagipun, adalah lebih baik (malah sangat2 baik) jika kita menguasai lebih dari satu bahasa, dua atau tiga atau lebih!

Saya mula didedahkan dengan persekitaran english sebaik mendaftarkan diri di Kolej Mara Banting. Sejak itu majoriti urusan terutamanya yang bertulis adalah dalam bahasa english. Bertutur pula kebanyakannya terhad kepada urusan dengan bangsa-bangsa lain. Sekarang sudah hampir 10 tahun sejak zaman kolej dan saya bersyukur kerana pengusaan saya dalam english boleh dikatakan meningkat berbanding dulu. (Ha.. sedar tak sedar sudah 10 tahun berlalu…. ). Walau apapun, samada english atau melayu, kedua-duanya adalah subset kepada semua bahasa diseluruh dunia.. yang pada hakikatnya membawa peranan yang sama. Pada pemikiran saya, antara peranan-peranan PENTING yg dibawa bahasa adalah seperti berikut:  

  • melambangkan kaum/bangsa – bahasa adalah unik bagi stp kaum, kita tidak akan faham bahasa sesetengah kaum jika kita tidak familiar dgn bahasa tersebut. Dalam conteks yang lain pula, kita boleh mengenalpasti sesuatu bangsa itu melalui bahasa yg mereka gunakan. Bahasa juga memberikan penuturnya mempunyai slang2 tertentu, corak percakapan yang tertentu.. bunyi yang tertentu. Kita tentunya dapat mengenalpasti bunyi cina, bunyi india dan bunyi arabic etc. Slang yang ada pada sesuatu kaum itu menjadikan bahasa itu indah.. 
  • bahasa pengaruhi ilmu yg diperoleh – kita tidak akan faham langsung buku yg berbahasa cina jika kita tidak tahu membaca/ mendengar org cina bercakap di radio. ini applicable semua bahasa yg lain. Seseorang itu mungkin sangat pandai, dapat full mark dlm exam utk subjek e.g. dlm sains, fizik, math, geography, sejarah…. dlm satu bahasa penyampaian contohnya dlm bahasa melayu.. tetapi dia akan jadi sangat bodoh sekiranya bahasa penyampai itu ditukar dlm bahasa english.. zero marks for all exams.. so.. bagaimana kita mahu mengukur kepandaian seseorang? kepandaian mereka adalah subject kepada bahasa mereka?. Jadi, bagaimana sesuatu ilmu itu di import / eksport dari satu kaum ke kaum yang lain yg hanya mahir menggunakan bahasa kaum mereka?? yang nyata, mereka perlukan perantara ataupun penterjemah yg mahir kedua-dua bahasa.. hmm.. ilmu dlm bahasa juga boleh dinilai melalui vocabs yang dikandungi. English, arabic, to name a few adalah bahasa yang mengandungi vocabs yang sangat banyak.. bahasa melayu pula mengandungi vocabs yg terhad. apa salahnya jika kita memperkayakan lagi vocabs yg kita ada e.g. mengambil vocab dr bahasa asing. takde salahnya kerana ini akan memperkayakan lagi bahasa kita 🙂 . ilmu melalui bahasa.. jika kita praktickkan hari-hari melalui pertuturan, penulisan, membaca pasti mengukuhkan ilmu itu, sesuatu yang hebat!!. Masalah yg ada pada saya ketika ini ialah… ilmu itu banyak yg terkandung dalam bahasa english, notes, .. terkadang sukar memahaminya.. jarang dicommunicate / dibincangkan kerana medium percakapan biasanya adalah melayu.. yg nyatanya tidak dipraktikkan secara optimum! Oleh itu ilmu yg ada dlm bahasa itu tidak 100% difahami dan dimanfaatkan.  Saya berpendapat, sekiranya ilmu english itu di terjemah kepada bahasa melayu ianya akan menjadi lebih seronok untuk di kongsi bersama dan dipraktikkan! Negara2 maju seperti japan, russia, uk  menggunakan bahasa mereka sendiri. Walaubagaimanapun, kemampuan seseorg mahir dlm beberapa bahasa adalah sesuatu bonus tetapi mereka pasti akan mempunyai satu/dua bahasa yg mereka lebih fasih dan merasakan diri mereka mesra dgn bahasa itu. 
  • bahasa menghubungkan manusia – perpaduan. secara dasarnya, kita tidak akan dapat berinteraksi dengan seorang manusia lain jika kita tiada bahasa. Jadi, dlm satu2 komuniti bahasalah yang menghubungkan kita. Kita akan lebih mesra dgn seseorg yg fasih menggunakan bahasa kita berbanding dgn org lain yg tidak mahir menggunakan bahasa kita. Bahasa ‘pasar’ juga memainkan peranan yang penting dlm pemakaian bahasa yang lebih memudah dan memesrakan sesuatu masyarakat. 
  • tidak perlu takut jika struktur bahasa yg kita tutur itu salah asalkan fungsi bahasa itu dimanfaatkan. sebagai contoh, kita belajar bahasa english, well the fact is that we never speak english so it’s okay to speak broken english.. only that sometimes we are not confident so ultimatley we prefer to just keep out mouth shut instead of speaking our thought out! hm.. jika berkara ini berlanjutan, kemajuan kita utk menguasai bahasa english itu pasti akan terbantut. Belajar bahasa tidak seperti belajar sains, sejarah etc kerana subject2 tersebut menggunakan bahasa tertentu dlm penyampaiannya. Sebaliknya belajar bahasa memerlukan seseorang itu menghayati melalui pemahaman, mempraktikkan secara bertutur dan menulis. 
  • Dan lain-lain 

Okay, hujah-hujah diatas adalah serba sedikit tentang bahasa. Sekarang saya tidak kisah berbahasa apa asalkan saya faham maksud yg ingin disampaikan. manusia dibumi malaysia sekarang ni lazimnya menggunakan banyak bahasa. dibandar, english digunakan berleluasa… kampung pula, bahasa melayu la and sometimes and certain places menggunakan bahasa minoriti dorang e.g. jawa, bugis, minang etc.. chinese and indian pula menggunakan bahasa mereka masing222.. so it’s a bit rojak.. bahasa melayu adalah kebangsaan so this bahasa lah yang menyepadukan kita di bumi malaysia ini. 

Between english and malay, i prefer malay… but now as you can see… i’ve written a rojak karangan here!! apparently i m trying to write all in malay in a proper manner e.g. SPM like karangan but somehow it is difficult for me to find the right words to describe things…. so here come the rojak karangan lah.  Hm.. i dont know.. but i think from now on.. i wont care about this bahasa stuff.. well.. indeed i feel strange to speak english to malay counterparts.. just that i will feel uncomfortable, unfriendly.. my english normally will be sooo skema and nerdd.. ehehehe.. .. ok ok.. enough about this. 

Bahasa melayu..  – saya tiada masalah dgn bahasa ini… semuanya ok.. oh uh hmm. …  i love usman awang poetry.. hehe 🙂

English…  – there are lots more vocabs that i ll need to learn… when i read things.. there are always words i cant understand.. hm.. until when??  i dont know but there’s sure alot of vocabs out there that i dont know.. grammar wise.. i think i m okay now.. still not that good.  

Jawa.. – percakapan kureng.. but pemahaman (mendengar percakapan org) not that bad.. bahasa jawa di sini lazimnya lebih kepada pertuturan tidak penulisan. Potensi utk bahasa ini pupus mmg tinggi di bumi melaya ini. 

Bahasa Indonesia... – okaylah sekadar nak faham dan cakap sket2.. still.. much the same as bahasa melayu.. got no problem with this.. i think i can still survive if i were living in indonesia suddenly.. hehee

Arabic.. only some basic sentences /words tahu.. hhahaha.. lain2 nan ado..  ini bahasa al-Quran.. adalah sangt digalakkan malah akan sangat best jika kita faham bahasa ini.. i used to learn arabic during sekolah agama time in johor.. but the outcomes are nothing! i regret for my ignorant towards this bahasa.. hm.. 😦

dah.. lain2 bahasa ZERO.. hahah

Oleh yang demikian, apa yang penting disini ialah… bahasa adalah satu perkara yang sangat indahhh… adalah digalakkan kita menguasai banyak bahasa berlandaskan kepasa kepentingan-kepentingan bahasa yg saya gariskan di atas e.g. ilmu yg dikandung. So.. dont you ever complaining about bahasa anymore..confidence or not.. asalkan fungsi bahasa itu dimanfaatkan.. voice out our thought!! e.g. via blog such as this.. hehe 😛 what s important is you need to focus on ur future living.. mencari keredhaan Allah swt.. bahasa2 ni redahhhhh je.. tp mempunyai kemahiran berbahasa yang baik adalah sesuatu yang HEBAT….  ok.. !!

Posted by: ghossmg | January 16, 2009

Everyday nasi goreng ikan masin!

Towards the end of the weekdays.. i eat alot.. breakfast, lunch, dinner.. full package! this made my stomach felt uneasy… hm. i rarely eat alot !!! just that i will not be comfortable.. so what i did was… tapauuu and bring the food home and eat a bit late.. only when i feel hungry.. 

this whole week – after akmal gone.. i had my dinner at the stadium food court every single day! and the menu is nasi goreng ikan masin!.. tunggu lah sampai dah muak nanti.. tukar lain ler.. nasi goreng ayam pon not bad juga..

Posted by: ghossmg | January 15, 2009

WHY IS PORK FORBIDDEN IN ISLAM?

As a muslim, do you ever encounter the situation where some other person from different religious belief asks you why you cannot eat porkk?? or why muslim hate or afraid of dog etc?? What would you answer for such question? is it just because Islam prohibitted us from doing so? .. I read this from an email so it might answer clearly why you can’t eat (haraam) pork. 

—————————————— 

Bob: Tell me why is it that a Muslim is very particular about the words Halaal and Haraam; what do they mean?

Yunus: That which is permissible is termed Halaal and that which is not permissible is termed Haraam and it is the Quran which draws the distinction between the two.

Bob: Can you give me an example?

Yunus: Yes, Islam has prohibited blood of any type. You will agree that a chemical analysis of blood shows that it contains an abundance of uric acid, a chemical substance that can be injurious to human health.

Bob: You’re right about the toxic nature of uric acid, in the human fact we are told that 98% of the body’s uric acid is extracted from the blood by the kidneys and removed through urination.

Yunus: Now I think that you’ll appreciate the special prescribed method of animal slaughter in Islam.

Bob: What do you mean?

Yunus: You see, the wielder of the knife, whilst taking the name of the ‘Almighty’, makes an incision through the jugular veins, leaving all other veins and organs intact.

Bob: I see, this causes the death of the animal by a total loss of blood from the body, rather than an injury to any vital organ.

Yunus: Yes, were the organs, example the heart, the liver, or the brain crippled or damaged, the animal could die immediately and its blood would congeal in its veins and would eventually permeate the flesh. This implies that the animal flesh would be permeated and contaminated with uric acid and therefore very poisonous; only today did our dietitians realize such a thing.

Bob: Again, while on the topic of food; Why do Muslims condemn the eating of pork or ham or any foods related to pigs or swine.

Yunus: Actually, apart from the Quran prohibiting the consumption of pork, bacon (pig flesh); in fact the Bible too in Leviticus chapter 11, Verse 8, regarding swine it says, “of their flesh (of the swine another name for pig) shall you not eat, and of their carcass you shall not touch; they are unclean to you.” Further, did you know that a pig couldn’t be slaughtered at the neck for it does not have a neck; that is according to its natural anatomy.

A Muslim reasons that if the pig was to be slaughtered and fit for human consumption the Creator would have provided it with a neck. Nonetheless, all that aside, I am sure you are well informed about the harmful effects of the consumption of pork, in any form, be it pork chops, ham, bacon.

Bob: The medical science finds that there is a risk for various diseases as the pig is found to be a host for many parasites and potential diseases.

Yunus: Yes, even apart from that, as we talked about uric acid content in the blood, it is important to note that the pig’s biochemistry excretes only 2% of its total uric acid content, the remaining 98% remains as an integral part of the body.

 
Please forward to others…… ……it may answer some of their questions especially when the children ask

Vice President,
The World KDK Federation, The IPTF & Grand Master Khan’s Fighting Arts

Academy ~ International

« Newer Posts - Older Posts »

Categories