Posted by: ghossmg | February 9, 2009

Syaitan = Jinn?

Hari sabtu lepas, masa lepak2 kat opis sorang2… ada la chat dgn sorang kawan.. and chat2 dia mention syaitan itu adalah sama group dgn jin, ada cakap dlm Quran… sblm ni mmg tak berapa nak hirau sangat tapi dalam alQuran mmg ada cakap.. so syaitan adalah jinn.. sesungguhnya jin2 dan syaitan ini (dan perkara2 ghaib yg lain) mmg wujud dan org2 yg beriman mempercayainya. 

4:35PM he: iblis tu sebenarnya jin je kan
4:36 PM me: syaitan
  syaitan – jin?
  syaitan = jin?
  ntah
 he: haa…syaitan tu jin gak
 me: dua dua dari api
 he: iblis tu mmg jin
4:37 PM me: ye ke?
 he: dalam quran ada sebut
4:39 PM me: ayat mana?
 he: al kahf
  verse 50
4:40 PM “Behold! We said to the angels, “Bow down to Adam.” they bowed down except Iblis He was one of the Jinns.”
 me: And (remember) when We said unto the angels: Fall prostrate before Adam, and they fell prostrate, all save Iblis. He was of the jinn, so he rebelled against his Lord’s command. Will ye choose him and his seed for your protecting friends instead of Me, when they are an enemy unto you? Calamitous is the exchange for evil-doers. (50)
4:42 PM he: mmg jin
  hehe
  syaitan tu jenis jinn gak
4:45 PM dajjal tu kan
4:46 PM pon rasanya dah wujud lama
….

The word ‘save’ dlm konteks terjemahan diatas (diambil dari Quran Explorer)rasanya more to word except.. and bila refer kat terjemahan yg lain mmg tulis except.. 

Chatting kami kemudiannya melompat kepada hal dajjal.. dan rentetan dari chatting ini ia telah membuka mata saya terhadap kedatangan dajal yg mmg selama ini diketahui umum akan kemunculannya pada akhir zaman. Mungkin akan saya tuliskan pada post yg akan datang. sekian wallahualam. 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: