Posted by: ghossmg | February 7, 2009

Bani Israel in the Quran

With a lot of killing and bombing that zionist had done to the people of Palestines mostly civillians just recently there have been extensive coverage throughout mass media.. and personally, I condemn very strongly this act of inhumanity and terrorism.

As i read through a forum.. CARI forum. [yes.. i m always a silent reader in this forum]. Apparently the forum talks almost about everthing, and i enjoy reading some of the topics.. ok back to this writing… on one thread (of the forum) they were talking about this jews people.. so i take notes some of the marks of what Quran says about them as discussed by the forumners.. these are in the following:
 


al Maidah ayat 66: 

If they had observed the Torah and the Gospel and that which was revealed unto them from their Lord, they would surely have been nourished from above them and from beneath their feet. Among them there are people who are moderate, but many of them are of evil conduct.

Tafseer : And had they observed the Torah and the Gospel, by implementing what is in them, including believing in the Prophet (s), and what was revealed to them, of scriptures, from their Lord, they would surely have received nourishment from above them and from beneath their feet, by their being given provision in abundance, with it pouring forth from every place. Some of them, a group [among them], are a just community, implementing it [the Torah], and they are the ones who believed in the Prophet (s), the likes of ‘Abd Allāh b. Salām and his companions; but many of them — evil is that, thing, which they do.

>> MyNote: Ayat ini berkenaan balasan terhadap jews yg mempraktiskan kitab taurat dan injil.. definitely balasan yg baik. Hanya sebahagian yg baik tapi RAMAI yg macam syaitan. 
 


Dan (ingatlah), ketika Musa berkata kepada kaumnya, “Hai kaumku, ingatlah nikmat Allah atasmu ketika Dia mengangkat nabi-nabi di antaramu, dan dijadikan-Nya kamu orang-orang merdeka, dan diberikan-Nya kepadamu apa yang tidak diberikan-Nya kepada seorang pun di antara umat-umat yang lain.” (surah al-Maidah ayat 20)

>> MyNote: Telah dinyatakan bahawasanya org yahudi ni ada kelebihan yg tiada dapat pada umat lain. Tidak tahu kelebihan itu hanya ada pada umat yang terdahulu ataupun sehingga sekarang? Kalu sekarang ni apa kelebihan mereka? bijak? boleh menguasai dunia?? Oh ya.. kelebihan yg nyata adalah ramai utusan Allah swt i.e. rasul dan nabi yg terdahulu adalah dari kaum yahudi. wallahualam. 
 


Allah ta’ala telah jelas-jelas menerangkan permusuhan Yahudi dalam firmanNya:

Sesungguhnya kamu dapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik. (QS. 5:82)

>> MyNote: So dapat kita tahu bahawa orang yahudi ni mmg bermusuh dgn kita. Ada juga org2 lain komen e.g. di youtube yg cakap Quran ni cakap yg buruk pasal yahudi dan mmg menyuruh org islam benci yahudi.. tapi kalu dilihat pada situasi sekarang yahudi memang bangsa yg arrogant.. dan kita tidak silap.. sesungguhnya kitab Allah itu tetap benar. Macam pernah juga dengar ayat yg mengatakan org yahudi ni tidak akan senang dgn kita selagi kita tidak mengikuti diaorg… humm.. 
 


Surah Al israa’ ayat 4 dan 5

Dan Kami menyatakan kepada Bani Israil dalam Kitab itu: “Sesungguhnya kamu akan melakukan kerosakan di bumi (Palestin) dua kali, dan sesungguhnya kamu akan berlaku sombong angkuh dengan melampau.

Maka apabila sampai masa janji (membalas kederhakaan kamu) kali yang pertama dari dua (kederhakaan) itu, Kami datangkan kepada kamu hamba-hamba Kami yang kuat gagah dan amat ganas serangannya lalu mereka menjelajah di segala ceruk rantau (membunuh dan membinasakan kamu); dan (sebenarnya peristiwa itu) adalah satu janji yang tetap berlaku.”

>> MyNote: Yahudi merosakkan bumi palestine dua kali.. yg pertama telah di balas.. walau apapun tidak tahulah event apa berkenaan hal ini.. sesungguhnya Allah maha mengetahui.
 


al maidah ayat 70 

” Demi sesungguhnya! Kami telah mengambil perjanjian setia dari Bani Israil dan Kami telah utuskan kepada mereka beberapaorang Rasul. (Tetapi) tiap-tiap kali datang – seorang Rasul kepadamereka dengan membawa apa yang tidak disukai oleh hawa nafsu mereka,mereka dustakan sebahagian dari Rasul-rasul itu, dan mereka bunuh yangsebahagian lagi. “

>> MyNote: Ada seorg forumner bertanya mengapa yahudi bunuh Nabi Isa sedangkan Nabi Isa adalah dari kaum mereka… hm.. or in actuality dorang yg dedahkan tempat persembunyian Nabi Isa kepada raja Roman? tapi yg kena bunuh tu bukan nabi Isa kan… so ayat ni somehow menjawab la persoalan kenapa yahudi ni bunuh nabi Isa  Kaum yahudi israel sombong dan angkuh…. nabi dari bangsa sendiri pun di bunuh apatah lagi nabi dari kaum lain.. so no wonder lah dorang tidak beriman kepada Nabi Muhammad (peace be upon him)
 


Al-Baqarah ayat 62:

Sesungguhnya Orang-orang mukmin, orang-orang Yahudi, orang-orang Nasrani dan orang-orang Shabihin, siapa saja di antara mereka yangbenar-benar beriman kepada Allah, hari kemudian dan beramal Saleh,mereka akan menerima pahala dari Tuhan mereka, tidak ada kekhawatiranterhadap mereka, dan tidak pula mereka bersedih hati.

>> MyNote: Balasan yang baik utk sesiapa sahaja yg beriman kepada Allah.. tapi di dunia sekarang.. adakah agama judaism, Nasrani tu semua beriman kepada Allah? tapi macam Judaism mereka tidak beriman kepada nabi Muhammad… so bagaimana?? Mereka tidak Islam. Shabihin tu katanya org yg sembah bintang, angkasa lepas.. org2 zaman dulu kot? sekarang dah tak ujud kot?.. sesungguhnya Allah swt lebih mengetahui.
 


Dan (ingatlah) ketika Isa putra Maryam berkata, “Wahai bani Israil! Sesungguhnya aku utusan Allah kepadamu, yang membenarkan kitab (yang turun) sebelumku, iaitu Taurat dan memberi khabar gembira dengan seorang rasul yang akan datang setelahku, yang namanya Ahmad (Muhammad).” – surah as-Saff ayat 6

>> MyNote: Ayat ini berkenaan dengan khabar mengenai Nabi akhir zaman which is nabi junjungan besar kita, nabi Muhammad (peace be upon him).. terkandung dlm Torah? tetapi hakikatnya mereka tidak beriman / tidak mempercayai kepada Nabi Muhammad.. lebih2 lagi Nabi Muhammad adalah dari bangsa Arab.. sungguh kerek mereka ini.

——————————–@@>~—-(   )—-~<@@——————————–

Okayy.. itulah sedikit sebanyak ayat2 yang menyatakan tentang kaum yahudi.. semoga kita dapat mengambil pengajaran daripadanya, sesungguhnya al-Quran itu adalah mukjizat dan segala isi kandungannya adalah benar. Wallahualam.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: