Posted by: ghossmg | May 25, 2011

Hari ini

Hari ini adalah hari Isnin, 22 Jamadilakhir 1432 Hijrah, bersamaan dengan 25 May 2011 masihi.

saya terbuka balik blog ini setelah lama tidak memasukinya dan melihat artikal2 yang pernah saya post disini. terasa bagus.

selamat meniti hari-hari dalam sejarah, dan mengingati Allah SWT sentiasa hendaknya. :)

Posted by: ghossmg | August 2, 2009

Kumpulan hadith2 on my journey

Afflictions and the End of the World

Bukhari :: Book 9 :: Volume 88 :: Hadith 237

Narrated Abu Huraira:

Allah’s Apostle said, “The Hour will not be established (1) till two big groups fight each other whereupon there will be a great number of casualties on both sides and they will be following one and the same religious doctrine, (2) till about thirty Dajjals (liars) appear, and each one of them will claim that he is Allah’s Apostle, (3) till the religious knowledge is taken away (by the death of Religious scholars) (4) earthquakes will increase in number (5) time will pass quickly, (6) afflictions will appear, (7) Al-Harj, (i.e., killing) will increase, (8) till wealth will be in abundance —- so abundant that a wealthy person will worry lest nobody should accept his Zakat, and whenever he will present it to someone, that person (to whom it will be offered) will say, ‘I am not in need of it, (9) till the people compete with one another in constructing high buildings, (10) till a man when passing by a grave of someone will say, ‘Would that I were in his place (11) and till the sun rises from the West. So when the sun will rise and the people will see it (rising from the West) they will all believe (embrace Islam) but that will be the time when: (As Allah said,) ‘No good will it do to a soul to believe then, if it believed not before, nor earned good (by deeds of righteousness) through its Faith.’ (6.158) And the Hour will be established while two men spreading a garment in front of them but they will not be able to sell it, nor fold it up; and the Hour will be established when a man has milked his she-camel and has taken away the milk but he will not be able to drink it; and the Hour will be established before a man repairing a tank (for his livestock) is able to water (his animals) in it; and the Hour will be established when a person has raised a morsel (of food) to his mouth but will not be able to eat it.”

Posted by: ghossmg | July 28, 2009

Himpunan Ayat2 Quran (Collection onto my journey)

Orang yg diberi hidayah

34:6 And those who have been given knowledge see that what is revealed to you (O Muhammad SAW) from your Lord is the truth, and guides to the Path of the Exalted in Might, Owner of all praise.

Kebesaran al-quran that nobody manusia and jinn can challenge

“Say: ‘If all mankind and the jinn would come together to produce the like of the Quran, they could not produce its like even though they exerted all and their strength in aiding one another.” – al-isra 17:88

“Say: ‘If all mankind and the jinn would come together to produce the like of the Quran, they could not produce its like even though they exerted all and their strength in aiding one another.’”
surah al-isra 17
Posted by: ghossmg | April 30, 2009

PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG TELEFON BIMBIT

PERKARA YANG ANDA PERLU TAHU TENTANG TELEFON BIMBIT
Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan.Banyak perkara yang boleh anda lakukan,antaranya : -

1) NOMBOR KECEMASAN
- Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112.Jika anda dalam kecemasan dan berada dikawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112.Ia boleh digunakan walaupun di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi,ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci ( Keypad lock )

2) KERETA TERKUNCI
- Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar.Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda..Jangan risau,telefon bimbit boleh membantu,tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera ( alarm ) sahaja . Caranya,cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah.Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda.Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm ( satu kaki ) dari kereta yang terkunci itu.Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat ‘ ON ‘ pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya.Pasti kereta anda tidak terkunci lagi,malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada.Kerana itu juga,penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini.Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.

3) KUASA BATERI TERSEMBUNYI
- Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan.Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan.Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan.Untuk mengatifkannya, tekan kekunci ‘ *3370# ‘ . Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus.Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda .

4) TELEFON KENA CURI
- Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri.Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda,sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin.Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit.Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat Selamat.Bila telefon bimbit anda dicuri,anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut.Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar,dia tidak akan berupaya mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut.Jadi, walaupun ia di curi,namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya

Posted by: ghossmg | April 17, 2009

Di setiap kesusahan, pasti ada kesenangan..

Terbaca status kawan di gtalk [sesunggunya setiap kesusahan itu ada kemudahannya..salam penghulu hari.:)) ].. reminded of one ayat in satu surah… when i google, i found out this ayat.. taken from http://nmirah.blogspot.com/2009/02/di-setiap-kesusahan-pasti-ada.html … sangat memotivatekan diri dikala waktu susah..

94_5-6

“Oleh itu (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. Sesungguhnya (sekali lagi ditegaskan) bahawa tiap-tiap kesukaran itu disertai kemudahan” [Alam Nasyrah 94: 5-6]

Itulah janji Allah Subhanahu wa Ta’aala terhadap setiap cabaran yang kita baca ia sebagai suatu kesusahan dalam hidup. Bahawa kesusahan itu bukanlah sebuah beban. Ia adalah sebuah persediaan untuk menyambut kebaikan dan kesenangan. Syaratnya hanya dua:

94_7-8

“Apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu pekerjaan), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha menyambung (dengan tugasan yang seterusnya). Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau hajatkan)” [Alam Nasyrah 94: 5-6]

Posted by: ghossmg | February 28, 2009

The Arrivals pt. 2 (Proof of the Antichrist’s arrival)

The Arrivals pt. 2 (Proof of the Antichrist’s arrival)

Part 2:

The Foundations of the Antichrist

Revelation 13

And I stood upon the sand of the sea, and saw a beast rise up out of the sea, having seven heads and ten horns, and upon his horns ten crowns, and upon his heads the name of blasphemy.

And the beast which I saw was like unto a leopard, and his feet were as the feet of a bear, and his mouth as the mouth of a lion and the dragon gave him power, and his seat, and great authority…

And he causeth all, both small and great, rich and poor, free and bond, to receive a mark in their right hand, or in their foreheads,

And that no man might buy or sell, save he that had the mark, or the name of the beast, or the number of his name.

Here is wisdom, Let him that hath understanding count the number of the beast for it is the number of a man, and his number is Six hundred threescore and six….

The British College of Heraldry, using a system of guidelines over 500 years old, designed the Royal Coat of Arms.

The symbols on the British’s Coat of Arms reveal written Hebrew origin. According to the bible the [harp?] symbolises the Hebrew king david. The [biblical?] roaring lion with the unicorn holding up a shield symbolise the nation of Israel. A model [?jun ending dwa?] means guarding my right indicating the divine right of the british monarch to the eternal throne. Now what makes this really interesting is that the [?full?] symbol contains all the [?biblic?] revelation and symbolism of the anti-christ himself.

Do you know why we think the Antichrist is coming soon?

Because the signs for his foundations and arrival are everywhere!!!

Buckingham Palace

America

Canada

Australia

Scottish Government building

London
And more importantly they are found on products you buy and finance all the time!!

[products]

The following was shot with a phone camera in one day’s trip to the mall.

Veni-vidi-vici

I came, I saw, I conquered

Ladies & gentleman who do you think that quote belongs to?

What other occult symbols are you familiar with?

Are you familiar with the skull and bones symbol?

The one that represents the Black Brotherhood.

And the secret society home to the Bush family and other American royalty.

Now my question is, why is this symbol so fashionable today???

Who do you think controls our industries?

Now what you can control is where you spend your money, or more accurately which corporations you finance.

For example..

Do you know that Starbucks is one of the biggest supporters of the State of Israel?

Allowing Howard Schultz to receive several awards from Israel, mainly The Israel 50th Anniversay Friend of Zion Tribute Award”

If you can understand that, then you can begin to understand what the logo and name really mean!

[just logo]

Or

Bucks

For the…

[zionist]

See, we live in a Zionist world

With Zionist leaders

Working for Zionist agendas

Financed by Zionist corporations

Be careful where you spend your money

And what you finance.

~@@@>>>>>——–<<<<<@@@~

mynote:

  1. Revelation 13 itu adalah ayat dalam bible? So maknanya disini… coat or arm british tu dipengaruhi oleh Revelation 13 yg menunjukkan antichrist? asal dari hebrew. 

  2. Gamba coat of arms… sila google utk lebih siasat

    British Coat of Arms
    British Coat of Arms dan kaitannya dgn Revelation 13. Diceduk dari ini website: 

    http://www.cephasministry.com/prophecy_royals_and_the_antichrist.html

     

  3. Wallahualam. 

Posted by: ghossmg | February 28, 2009

The Arrivals pt.1

  1. Usaha kearah kebenaran sememangnya penuh ranjau dan mendapat halangan oleh ??. 

  2. Website the wakeup project acapkali di hack / godam dan video di youtube pon ada di blog dan audionya dioff atas alasan copyright, spt yg terjadi kepada video di bawah. 

  3. Nasib baik sya sudah donlod semua video, mudah utk buat rujukan :).

     

The Arrivals pt.1 (Proof from the Holy Quran)

Bism Allah Alrahman Alraheem

(Iblis/Satan) said: “O my Lord! because thou hast put me in the wrong. I will make (wrong) fair-seeming to them on the earth, and I will put them all in the wrong. – (39 Al-hijr)

“Except Thy servants among them, sincere and purified (by Thy Grace).” (40. Al-hijr)

The Holy Quran

…and the war has been waged on mankind ever since…

Me and achernahr has join forces present to you our new series title the arrivals. This series is an extremely powerful unprecedented one as it is film with several suprises and extremely important information. It will feature key interviews and great footage in that highlighting the bigger picture for you the viewer. So lets get ready to raise the awareness and do our best to spread this information so people around the world understand what really happening in today’s world. We need each and everyone of you to join in and be part of this change. A lot of work has been put in to make this series come true. And for that I would like to thank Achernahr, Freedom to you, Abdullah Hashim, if it is Allah world true, justice, freedom and saifiddin.. peace from Noreagaa and Achernahr.

How many men were purified by the grace of God?

… and how many have dedicated their lives to serving the sinister plans of Satan?

Please listen carefully to this recitation…

“They followed what the evil ones gave out (falsely) against the power of Solomon: the blasphemers Were, not Solomon, but the evil ones (Satan & his followers), teaching men Magic, and such things as came down at Babylon to the angels Harul and Marut. But neither of these taught anyone (such things) without saying: “We are only for trial; so do not blaspheme.” They learned from them the means to sow discord between man and wife. But they could not thus harm anyone except by Allah’s permission. And they learned what harmed them, not what profited them. And they knew that the buyers of (magic) would have no share in the happiness of the Hereafter. And vile was the price for which they did sell their did sell their souls, if they but knew!”
(102 Al-baqarah) The Holy Quran
Sadaqaa Allah Alatheem.

So… What’s the significance behind this verse?

20 years after Jeruselam was taken the dome of the rock was seized by a group or warrior monks calling themselves the knight of the temple of Solomon or more simply the knight templers. In Jeruselam the temples began to deviate further and further away for the practices of Christianity. They learn the secret art of karbala and ancient form of jewish magic along with its dark rites and rituals. The jewish has learnt the art from the pagan of ancient Egypt during the time of enslavement to the Paraoh and development into Babylon for the time it never [canazar?]. In 1307 king Philip of France arrested them for charges denial of Christ, homosexuality, and idol worship and as well as magic.

However, this did not mark their end. For what started in Babylon and Ancient Egypt is still evidently practiced today.

[XXXXXXXXX?] it is more than one small country it is a big idea a new ORDER.. dush dush dush.. in fact they have done so for centuries. Form the shadows they have engineered every major war revolution and recession. They control everything you read, everything you hear and everything you see. They have manage to indoctrinate an entire populus to their way of thinking and have input treated key position in place of authority and it is from the shadow they have created a new political a order economic order and more sinister a new religious order.

The evidence of the foundations they are building for global control and the arrival of the Antichrist is all around you !

~@@@>>>>>——–<<<<<@@@~

mynote:

  1. Ayat syaitan mau hasut manusia kearah kejahatan tu dah jelas pasal usaha jahat syaitan ni.. so slagi kita mendiami bumi ni mmg akan dikelilingi fitnah syaitan ini samada kita sedar atau pun tidak.

  2. Intention noreagaa and his team mmg ku salute.. may Allah bless you guys. Jadi mari kita bersedia utk meningkatkan kesedaran dan menyebarkan kebenaran.. huhu.. adakah aku mampu?

  3. Dalam Quran surah al-Baqarah menyebut pasal org2 yahudi yg belajar sihir dari syaitan zaman babylon aka mesir (babylon = satu bahagian di iraq now). Dan mereka masih prkatikkan kini.. pls refer to the 20 years after zionist duduk palestin tu. Kabbala tu pula adalah anutan mereka terhadap sihir kuasa jahat. the mystical aspect of judaism katanya? (wikipedia cakap… tapi dlm tu mestilah dorang cakap pasal tuhan semua.. katanyaaa).

  4. New World Order.. dorang mmg nak perintah dunia ni.. zionist ni control semua benda kat dunia ni dah skang.. control ur mind via TV and propagandas.. control pemerintah, dan segala2nya. lihat fikiran anda dan saya.. adakah zionist berjaya control fikiran anda dan saya?

  5. And yes.. the evidence is everywhere.. .. … lihat sekeliling kita .. hmm..

Posted by: ghossmg | February 11, 2009

The Arrivals

  1. Saya pernah cakap pasal chatting dgn kawan yg melompat kepada cerita dajjal tempoh hari di post syaitan = jin?

  2. Kawan saya itu memberikan link utk satu dokumentari yg mengandungi 50 episods bertajuk ‘The Arrivals’.

  3. Within 3 days saya sudah habiskan 50 episod itu. Satu episod mengambil masa lebih kurang 10 minit. Dokumentari ini menyiasat kedatangan antichrist dajjal dan kemunculan Imam Al-Mahdi dan Nabi Isa.

  4. Saya menonton.. pause in certain parts… listen carefully in certain parts… – as the dokumentari contains many sort of presentation methodology be it sentences, movie audio, interview, clips etc. Sebahagian presentation tidak ‘clear’.

  5. Dan hasilnya…… SANGAT MENGUJAKAN.. dan saya mmg SANGAT MEMAKSUDKAN kata2 saya ini. Terima kasih banyak dizahirkan kpd kawan.

  6. Saya juga KAGUM dgn persembahan series ini, dlm banyak aspek.

  7. ‘The Arrivals’ mmg satu dokumentari yang tidak seharusnya dipandang enteng oleh stp umat manusia yg berfikir pada masa kini.. dan tidak harus ketinggalan utk menyaksikannya.

  8. Saya mengajak anda untuk mengikuti series ini dan berfikir. Linknya –> The Arrivals (Credit to the Wakeup Team)

  9. Memandangkan saya menonton dgn pantas.. kali ini saya akan menonton nya semula dgn lebih detail dan membuat sedikit kajian (jika perlu mengikut ilmu yg saya ada). ..  from one part to another.. insyaAllah.

  10. Most possibly saya akan menulis stp kata2 dan ayat2 di setiap episod kerana ianya lebih bermakna. Juga sbg rekod utk saya sendri.

  11. Saya akan mulakan dgn intro disini.. dan episod akan datang akan menyusul berselang2 dgn posting saya yg lain..

  12. All in all… natijah dan kesan, peringatan, daripada series ini yg penting.

The Arrivals Intro

The world is change I feel it in the water, I feel it in the earth I smell it in the air.

Noreagaaa Productions

In association with Achernahr Films

Present:
An Exclusive Joint Production
By Noreagaaa and Achernahr

The Arrivals

This series will investigate the Arrivals of the Antichrist Dajjal, Imam Al-Mahdi, and The Second Coming of the Christ…

There s no more star.. is it time?.. yes.. this so quiet.. it s the deep breath before the  plunge

“I warn you against him (the dajjal antichrist)
And there was no prophet but warned his nation
Against him…
But I will tell you something
Of which no prophet has told his nation before me…
You should know that he is one eyed
And Allah is not one eyed”

.: Sahih Bukhari, as Quoted from prophet Muhammad (pbuh) :.

Almost every culture has foreseen his coming…

While most dread his arrival,

There are many who have been preparing for thousands of years

Rolling out the red carpet

Or more accurately,

Rolling out the checkered carpet

But what exactly are the signs of his final arrival?

Since the beginning of civilisation

The foundation of his worship have been put into place

Babylon

Ancient Egypt

Maya

Apocalypse

And today…

We come to it at last.. the great battle of our time..

~@@@>>>>>——–<<<<<@@@~

mynote:

  1. Lord of the ring? I never understand this trilogy… although i watched some of the episod kat wayang.. but i dont feel i know the story. Even many friends own DVD of them…just recently a friend told me citer ni mmg ada sket kaitan dgn dajjal.. the one-eye (Soron), pokok bercakap, batu bercakap..
  2. Lambang mata satu = One eyed = dajal .. ? (bertepatan dgn hadith).

    Ada hadith yg lain: [4:55:553] Narrated Ibn Umar: Once Allah’s Apostle stood amongst the people, glorified and praised Allah as He deserved and then mentioned the Dajjal saying, “l warn you against him (i.e. the Dajjal) and there was no prophet but warned his nation against him. No doubt, Noah warned his nation against him but I tell you about him something of which no prophet told his nation before me. You should know that he is one-eyed, and Allah is not one-eyed.”  [Highlight.. dajjal mmg dah lama ujud tapi kebangkitan yg nyata belum lagi? ]… ~ dan banyak lagi hadith lain.

  3. Checkered carpet? What is it about? never knew and never aware.
  4. This “one eye” dah wujud lama pada zaman2 tamadun yg berbeza.
  5. We come to it at last… apakah? Kebangkitan dajjal? Mungkin.. dan inilah yg ingin series ini sampaikan..
  6. Wallahualam.
Posted by: ghossmg | February 11, 2009

Cari Pasangan

Di waktu bosan2 di opis.. tetiba teringat kat lagu Rabbani – Cari Pasangan.. sebabnya,  ada sorang member yg kasik dengar lagu ni few days ago via youtube.. so cam teringat2 lah rentak dia.. mmg dah pernah dulu dengar tapi lama tak dengar.. 

Lagu ni pada aku best sbb rentak dia.. tapi teringat member tu cakap.. lebih kurang lirik dia pasal si suami ni ingat isteri dia ni cacat, tak cantik la.. tapi hakikatnya adalah sebaliknya.. dan katanya.. liriknya berdasarkan kisah sewaktu zaman khalifah dahulu.. so selain rentak yg best.. cerita di sebalik rentak dia ni pon kira best la juga…  the following are the youtube and i pasted kisah di sebalik lagu ini… hasil daripada skill menggoggle. Enjoys.. !!!!

Cari Pasangan
Album : 
Munsyid : Rabbani

http://liriknasyid.com

Mari-marilah 
Dengarlah ini kisah silam oh kawan 
Sangatlah berguna 
Moga hidup aman bahagia  

Di malam pertama jumpa mertua 
Tersintak si jejaka di beritakan 
Istrinya tidak sempurna rupa
Anggota zahirnya lumpuh semua 
Tiada upaya mengurus diri       

Terkejut si jejaka penuh persoalan di hatinya 
Mungkinkah sudah jodoh itulah istrinya 
Ibanya rasa hati 
Namun tetap redha pada takdir 

Asalkan punya iman itulah paling penting 
Saat-sata perjumpa 
Terpesona memandang 
Benarkah istrinya Menawan sungguh cantik 

Reff : 
Cari-cari… carilah 
Pasangan hidup betul-betul oh kawan 
Bahagia berseri 
Rumah tangga akan harmoni 

Terhurai dijawablah oleh mertua 
Zahirnya tak sempurna kiasan saja 
Memberi makna sucinya diri 
Wanita sholehah terpelihara 

Terharu si jejaka tunduk bersyukur 
Jangan mudah percaya harta pangkat dan rupa 
Indahnya di mata berawaslah 
Rasul sudah bersabda insan punya agama 
Akhlaknya mulia fahamilah

 

Dan tersebutlah kisahnya seperti dibawah… google dan alamat asal adalah: daulahfarisiyyah

Kerana Manisnya Epal (karya Faisal Tehrani, (tak pasti))

Sebiji epal utk dimakan,,

Sebiji epal utk dimakan,,

Pertemuan dua hati oleh Allah melalui sebiji epal….

“Indah sungguh suasana di tepi sungai ini. Airnya mengalir tenang dan anginnya bertiup lembut. Biarlah saya duduk di sini untuk berzikir kepada Allah,” kata Abu Salleh sendirian lalu duduk di tepi sungai.Sungai itu terletak di sebuah pekan kecil bernama Jilan. Di situlah tempat tinggal Abu Salleh. Dia berasal dari keturunan Imam Hassan, salah seorang cucu Nabi Muhammad.Ketika dia sedang berzikir, terpandang olehnya sebiji epal hanyut di tebing sungai. Perutnya yang memang belum diisi sejak awal pagi berbunyi beberapa kali. “Mungin ini rezeki untuk saya,” katanya lalu mengambilnya.

Abu Salleh memakan sebiji epal itu sehingga habis. Tiba-tiba dia berdiri dengan wajah yang terkejut, “Saya memakan epal ini tanpa izin tuannya. Tentu pemilik epal ini berada di hulu sungai.”

Abu Salleh berjalan menyusur tebing sungai menghala ke hulu sambil memerhati kesekeliling kalau-kalau ada pokok epal di situ. Jauh dia berjalan meninggalkan pekan Jilan. Dia terus berjalan sehingga akhirnya dia menemui sebuah ladang epal

“Syukurlah akhirnya saya menemui ladang epal. Saya yakin epal yang saya makan tadi datang dari ladang ini. Lebih baik saya segera menemuinya.”

Abu Salleh terus memasukki ladang epal itu dan menemui pemiliknya. Pemilik itu bernama Sheikh Abdullah, berasal dari keturunan Imam Hussin, salah seorang cucu Nabi Muhammad juga. Beliau ialah seorang yang kuat beribadat dan disegani oleh penduduk di kawasan itu.

“Saya memohon maaf dan mohon dihalalkan sebiji epal yang saya memakannya,” pinta Abu Salleh kepada Sheikh Abdullah.

Sheikh Abdullah memerhatikan Abu Salleh untuk beberapa ketika lalu tersenyum. Dia menarik nafas panjang dan berkata, “Saya boleh memaafkan saudara dengan satu syarat.”

“Katakanlah apakah syarat itu? Saya akan memenuhinya.”

“Saya mahu saudara bekerja di ladang epal ini selama dua belas tahun!”

Tanpa banyak soal, Abu Salleh mengangguk dan menyatakan persetujuannya. Bekerjalah Abu Salleh di ladang epal milik Sheikh Abdullah itu selama dua belas tahun dengan penuh amanah dan tanggong jawab. Sheikh Abdullah memerhatikan tingkah laku Abu Salleh sepanjang tempoh itu dan mula tertarik hati. Dia bercadang untuk mengahwinkan puterinya dengan Abu Salleh.

Akhirnya tamatlah tempoh dua belas tahun lalu Abu Salleh menemui Sheikh Abdullah. “Saya sudah menunaikan syarat tuan. Halalkanlah epal yang saya makan itu.”

Sheikh Abdullah terpegun dengan kata-kata Abu Salleh yang jelas menggambarkan dia adalah seorang anak muda yang jujur lalu dia berkata, “Saya akan mengenakan satu lagi syarat ke atas saudara.”

“Katakanlah syarat itu, saya akan tunaikan.”

“Syaratnya ialah, saudara mesti mengahwini puteri saya. Tetapi biarlah saya berterus terang tentang keadaan puteri saya itu.”

“Katakanlah! Saya akan mematuhinya.”

“Puteri saya bernama Ummu Khair Fatimah. Dia seorang yang lumpuh, pekak, buta dan bisu. Mahukah saudara mengahwini puteri saya itu sebagai syarat kedua untuk saya memaafkan saudara?”

Sejenak Abu Salleh termenung membuatkan dada Sheikh Abdullah berdebar-debar. Akhirnya Abu Salleh memandang ke arah Sheikh Abdullah dan tersenyum, “Saya akan mengahwini puteri tuan sekiranya tuan menghalalkan sebiji epal yang saya makan tanpa izin dua belas tahun yang lalu.”

“Baiklah. Saya akan menghalalkan sebiji epal yang saudara makan itu sekiranya saudara mengahwini puteri saya.”

Maka berlangsunglah satu majlis perkahwinan di antara Abu Salleh dan Ummu Khair Fatimah. Pada malamperkahwinan itu, Abu Salleh masuk ke bilik pengantin dan memberi salam.kepada isterinya. Sebaik sahaja isterinya menoleh ke arahnya. Wajah Abu Salleh berubah kerana dia amat terkejut lalu berlari ke ruang tamu menemui bapa mertuanya, Sheikh Abdullah.

“Adakah seorang perempuan lain di dalam bilik pengantin? Di manakah isteri saya yang lumpuh, buta, pekak dan bisu itu?”

Sheikh Abdullah tersenyum mendengar pertanyaan Abu Salleh lalu menjawab, “Perempuan yang berada di dalam bilik pengantin itu ialah puteri saya, Ummu Khair Fatimah. Saya mengatakan dia lumpuh kerana kakinya tidak pernah menjejak ke tempat maksiat. Saya mengatakan dia pekak kerana dia tidak pernah mendengar perkara yang terlarang. Saya katakan dia buta kerana dia tidak pernah melihat perkara yang haram dan saya mengatakan dia bisu kerana dia tidak pernah menuturkan sesuatu yang sia-sia.”

Tersenyumlah Abu Salleh sebaik sahaja Sheikh Abdullah menghabiskan kata-katanya lalu dia menadah tangan, “Ya Allah! Hambamu mengucapkan syukur yang tidak terhingga!”

Hasil perkawinan Abu Salleh dan Ummu Khair Fatimah ini lahirlah seorang ahli agama yang terkenal diberi nama Sheikh Abdul Kadir Jailani. Beliau digelar Mahyuddin yang bermaksud, Yang menghidupkan Agama!

HABIS !!… best kan?? cerita ni mmg pernah dengar dulu. lama sudah tapi tak berapa nak ingat dah.. ternyata cerita2 yg indah2 macam ni sukar ditemui kini.. rasanya banyak lagi cerita2 islam yg indah2 yg kita sudah lupai.. disogok dgn cerita movie blockbuster! yeahhh!! kill2 die2!! ;p

 

Posted by: ghossmg | February 9, 2009

Syaitan = Jinn?

Hari sabtu lepas, masa lepak2 kat opis sorang2… ada la chat dgn sorang kawan.. and chat2 dia mention syaitan itu adalah sama group dgn jin, ada cakap dlm Quran… sblm ni mmg tak berapa nak hirau sangat tapi dalam alQuran mmg ada cakap.. so syaitan adalah jinn.. sesungguhnya jin2 dan syaitan ini (dan perkara2 ghaib yg lain) mmg wujud dan org2 yg beriman mempercayainya. 

4:35PM he: iblis tu sebenarnya jin je kan
4:36 PM me: syaitan
  syaitan – jin?
  syaitan = jin?
  ntah
 he: haa…syaitan tu jin gak
 me: dua dua dari api
 he: iblis tu mmg jin
4:37 PM me: ye ke?
 he: dalam quran ada sebut
4:39 PM me: ayat mana?
 he: al kahf
  verse 50
4:40 PM “Behold! We said to the angels, “Bow down to Adam.” they bowed down except Iblis He was one of the Jinns.”
 me: And (remember) when We said unto the angels: Fall prostrate before Adam, and they fell prostrate, all save Iblis. He was of the jinn, so he rebelled against his Lord’s command. Will ye choose him and his seed for your protecting friends instead of Me, when they are an enemy unto you? Calamitous is the exchange for evil-doers. (50)
4:42 PM he: mmg jin
  hehe
  syaitan tu jenis jinn gak
4:45 PM dajjal tu kan
4:46 PM pon rasanya dah wujud lama
….

The word ‘save’ dlm konteks terjemahan diatas (diambil dari Quran Explorer)rasanya more to word except.. and bila refer kat terjemahan yg lain mmg tulis except.. 

Chatting kami kemudiannya melompat kepada hal dajjal.. dan rentetan dari chatting ini ia telah membuka mata saya terhadap kedatangan dajal yg mmg selama ini diketahui umum akan kemunculannya pada akhir zaman. Mungkin akan saya tuliskan pada post yg akan datang. sekian wallahualam. 

Older Posts »

Categories

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.